Konsument Proffs

  Lyft inredningen med utvalda kulörer

  Att vi trivs och njuter av våra hem är viktigt. För att hjälpa till i kulörvalet har vi därför tagit fram olika kulörkombinationer utifrån de fyra inredningsstilarna; Inred med värme-, känsla, historia och med guldkant. Varje stil består av fem finstämda kulörer och en accentkulör att jobba med i detaljer och inredning.

  Inredaren och programledaren Mija Kinning tror att många av oss i dag framförallt attraheras av Inred med känsla, eftersom den innehåller en ljus palett som passar väl in i det skandinaviska hemmet.

  – Jag jobbar aldrig utifrån trender utan utgår ifrån vem som bor i hemmet. Just grå kulörer fungerar ju till mycket eftersom grått är en kulör som inte tar över utan smälter in och fungerar oavsett om du har stengolv eller mörkt trägolv. Och grått är också fint till gröna växter. I denna stil är det vackert att addera blonda träslag, fint garvat skinn och linnestruktur. Väljer man däremot Inred med värme, som innehåller mycket röda kulörer, skulle jag addera brons, mässing och gärna lite struktur, blanda matt, blankt och sammet. De varma kulörerna drar åt den orientaliska känslan tycker jag.

  Resultatet när två eller fler kulörer får mötas blir fantastiskt förklarar stylisten och färgsättaren Jill Windahl.

  – Kulörerna lyfter varandra! Jag tycker man ska låta en kulör vara bas och få ta lite mer plats. Med till exempel rosa väggar och en röd soffa till. Den lite smutsiga gula är ljuvlig som accent, och jag ser egentligen hela spektrat här, från den havrefärgade nästan beige gula till den lite starkare senapsgula. Det blir varierat men ändå lugnt och fint.

  Inspirationen till Inred med historia kommer från miljöer fyllda av konst, handknutna mattor och ärvda klenoder. I paletten samsas bland annat Smaragd, Påfågelblå och Plommon.

  – Det är befriande när det personliga blir viktigare än tingen. Och här får den som gillar kulör verkligen en palett som tar för sig. Känslan med en turkosblå vägg målad i Smaragd tillsammans med textilier i matta material, som slitna vintagemattor i rostrött eller gult. Vilken underbar krock.

  Namn: Mija Kinning
  Bor: Skåne
  Gör: Inredare och programledare
  Bästa kulören: Vitt, men kom ihåg att du kan jobba med glanstalet – blanda från det mattaste och uppåt, samt med olika texturer. När du sen ljussätter blir det magiskt. 

  Namn: Jill Windahl 
  Bor: Stockholm
  Gör: Stylist och färgsättare
  Bästa kulören: Grönt, det är en lugn och fin kulör som kan bli spännande om man drar den åt det blåa hållet, och mer sansad om man drar den åt det gråa. Dessutom är grönt fint till nästan allt. Och den får mig att andas, kanske har det med kopplingen till klorofyll att göra.

  Så inreder vi med kulörerna

  Mija Kinning:
  – Inred med historia är nog den stil som jag känner överraskar allra mest med kulörer som tar för sig rejält. Kulörerna i Inred med känsla är mjuka, enkla och mycket lätta att använda i många hem eftersom de är så neutrala. De går fint till många olika material och träslag och gör sig fint i vårt skandinaviska ljus. Samtliga kulörer i de olika stilarna går fint i kombination till vitt. Inred med värme skulle jag använda i ett hem som vill åt den orientaliska känslan, med mycket värme och mustiga kulörer. Brons och mässing är vackert till de röda tonerna. 

  Jill Windahl:
  – Inred med värme och med historia är de två trenderna som tilltalar mig mest personligen. Kanske för att det känns lite nytänk. Det är kul att blanda rött med rosa, som i Inred med värme, förr var det ju helt fel att blanda dessa två kulörer. Men det blir mysigt, ombonat, tryggt och trevligt. Jag tycker dock att det är viktigt att man väljer en kulör som bas, så intrycket av rummet inte blir spretigt. Här kan man ju även låta de andra kulörerna vara accenter, inte bara den gula. Kulörerna i Inred med känsla är jättefina, här är det nog lättare att blanda fler baskulörer. Om du till exempel har rum i fil, måla ett rum i Vinternatt, ett i Grotta och ett i Skorsten – så fint!

   

  Kulörerna i inredningsstilarna

  Inred med värme

  Djärva röda och rosa kulörer med gult som accent. Mjuk sammet som ger en känsla av 1970-talet och det orientaliska.

  Lyft inredningen med utvalda kulörer

  Inred med känsla

  Grått, svart, varmt beige och en känsla av lugn och harmoni med en vit nyans som accent. 

  Lyft inredningen med utvalda kulörer

  Inred med historia

  Modiga blå, rostiga och grönaktiga toner som känns vågade och som tar för sig.

  Lyft inredningen med utvalda kulörer

  Inred med guldkant

  Mustigt blått med en rejäl dos grönt som ger känsla av lyxbohem. 

  Lyft inredningen med utvalda kulörer