Konsument Proffs

  Ordlista färg och målning

  Här hittar du förklaring på ord som du kan stöta på när du läser eller pratar om färg. Finns det något ord du saknar i ordlistan som du tycker borde finnas med? Hör av dig till info@beckers.se.

  A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

  • Kalkfärg

   Kalkfärger är baserade på släckt kalk i vatten. De reagerar med mineraliska underlag och ger färgfilmer som är mycket öppna för vatten. Rena kalkfärger skall appliceras i många tunna lager med mellanliggande vattning av ytan. De är starkt alkaliska och kräver försiktighet vid användning. Målning med rena kalkfärger är relativt komplicerat och bör överlåtas till yrkesmän.

  • Kondens

   Vatten som uppkommit genom kondensering från gas- till vätskefas.

  • Kritning

   Färgen påverkas och bryts ned av solljus vilket gör den spröd samtidigt som kulören och glansen förändras. Oftast blir den ljusare och mattare.

  • Kulör

   Verklig kulör och upplevd kulör. Upplevd kulör upplevs på den målade ytan som ljusare och starkare än den verkliga på ett litet färgprov.

  • Kulörsortiment

   Här anges kulörer som finns färdiga som lagerkulörer. Oftast kan de olika färgkvaliteterna brytas till en mängd olika kulörer från speciella baser med brytfärger (pigment) i butik via automatiserade doseringsmaskiner.