Konsument Proffs

  Ordlista färg och målning

  Här hittar du förklaring på ord som du kan stöta på när du läser eller pratar om färg. Finns det något ord du saknar i ordlistan som du tycker borde finnas med? Hör av dig till info@beckers.se.

  A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

  • Lackfärg

   Oftast färger som blir hårda och repfasta, för ytor som utsätts för påfrestning.

  • Lasyr

   Ger ett genomskinligt tunt skikt. Lasyr kan fås i olika kulörer och har kort underhållsintervall men är enkelt att underhålla. I regel räcker lätt avborstning och applicering av ny lasyr.

  • Latex (akrylatfärg)

   Latexfärger finns för målning både inne och ute. Förutom latexfärgers miljövänlighet utmärks de av snabb torktid, god vidhäftning och mycket god kulör- och glanshållning utomhus. Latexfärger behåller sin flexibilitet under lång tid. Utomhus har akrylatfärger de allra bästa egenskaperna. Utomhus skall allt trä grundmålas med vattenburen färg före färdigmålning med latexfärg.

  • Linoljeblåsor

   Vid den första målningen av en träfasad med linoljefärg (vanligt fram till före 1950) grundade man ofta med en blandning av terpentin och linolja, så kallad halvoljning. Efter flera ommålningar blir färgskiktet för tätt och vid värme kan linoljan ombildas till gas som expanderar och tränger bort färgen från underlaget i form av blåsor.

  • Linoljefärg

   Baseras på huvudsakligaste kokt linolja. Idag pigmenteras linoljefärg med vanliga pigment. Lösningsmedlet brukade förr vara terpentin men idag är det oftast alifatnafta. Linoljefärg torkar långsamt, kritar relativt snabbt och färgen blir så småningom spröd. Linoljefärg används idag huvudsakligen utomhus på trä.

  • Lösningsmedel

   Oftast vatten eller alifatnafta. Har som huvudsaklig uppgift att göra det möjligt att överföra färgen från burken till ytan med avsett verktyg. Därefter dunstar lösningsmedlet bort och färgen torkar.