Konsument Proffs

  Kitta fönster

  Se över dina fönster då och då så håller de sig fina längre. Kittet gör fönstren täta och förhindrar att fukt tränger in och skadar träet. Här fyra enkla steg till hur du kittar dina fönster.

  1. Rensa och skrapa

  Börja med att plocka bort allt kitt som sitter löst eller har spruckit. Använd en kittkniv eller stålspackel. Är kittet i mycket dåligt skick är det bäst att ta bort allt. Små sprickor går bra att laga med fönsterkitt.

  2. Grundmåla

  Rengör, skrapa bort lös färg och slipa träytorna. Måla ändträ och skarvar med grundolja, grundmåla sedan en gång. Det är mycket viktigt att grundmåla innan du kittar om, då grundfärgen förhindrar att ämnen i kittet sugs upp av träet.

   3. Kitta om

  Låt grundfärgen torka ordentligt. Lägg sedan på det nya kittet med en kittspruta eller en kittkniv. Ett tips om du använder kniv är att doppa den i vatten med diskmedel så att kittet inte fastnar på kniven. Lägg på kittet jämnt i samma vinkel och tjocklek runt hela fönstret. Jämna till ytan med hjälp av kittkniven eller fingrarna, doppade i diskmedelsvattnet.

  4. Måla

  Följ torktiderna för kittet, måla sedan fönstret två gånger för bäst resultat. 

  Hela arbetsrådet för måla fönster hittar du här.