Konsument Proffs

  Lasera terrass

  Väder och vind sätter spår på trädäcken. Men tar du hand om det då och då håller trädäcket sig fint i många år. Lasyr ger en vacker lyster och kulör samtidigt som den framhäver träets ådring. Här har vi samlat tre enkla steg till hur du laserar uteplatsen.  

   1. Rengör

  Börja med att tvätta ytorna med Terrasstvätt innan du laserar uteplatsen, följ rekommendationerna på förpackningen. Skölj bort medlet med rikligt med vatten. Använder du en högtryckstvätt så tänk på att inte ha för högt tryck då det kan skada träet.

  2. Skrapa och slipa

  Låt ytan torka helt innan du borstar, skrapar och slipar den. Ta bort all färg som flagar, slipa vassa hörn och kanter. Borsta bort allt slipdamm noggrant.

  3. Lasera

  Lägg på lasyren tunt med hjälp av en målardynan. Lasera en bräda i taget och se till att lasyren går ner i träet ordentligt innan du fortsätter med nästa bräda. Rör om i burken då och då. Om träet suger åt sig mycket lasyr kan du behöva lasera en gång till. Tänk i så fall på att lägga på ett mycket tunt lager så att lasyren inte bildar en film. Ju fler skikt du lägger på, desto mörkare nyans blir det. Tänk på att alltid följa rekommendationerna på burken.

  Tänk på!
  Tryckimpregnerat trä ska torka minst en säsong innan du behandlar det, oavsett om du väljer olja eller lasyr.

  Växlande molnighet är bästa vädret. Lasera inte solvarma ytor eller när det regnar då regnet gör ytan matt och fläckig.