Konsument Proffs

  Måla fönster

  Nymålade fönster gör stor skillnad för hur ditt hus upplevs. Här har vi samlat enkla steg-för-steg-tips till hur du målar fönster och får ett fint resultat som håller länge.  

  1. Rengör

  Noggrann rengöring är grunden för ett bra slutresultat när du målar fönster. Börja med att plocka bort gamla tätningslister och skruva loss hörnbeslagen. Tvätta alla träytor med Utomhustvätt. Om det finns mögel eller alger på fönstren bör du rengöra med ett Alg och Mögelmedel också. Följ alltid instruktionerna på förpackningarna.

  2. Skrapa och slipa

  Kontrollera om träet är ruttet och byt ut skadade delar. Skrapa bort all lös färg. Slipa träytorna och borsta bort allt damm.

  3. Grundmåla

  När träet är helt torrt målar du ändträ och skarvar med grundolja. Efter 30 minuter kan du torka bort olja som inte sugits upp av träet. Maskera fönstret och grundmåla en gång. Hörnbeslagen grundmålar du med en rostskyddsfärg innan du skruvar tillbaka dem på fönstret.

  4. Kitta och laga

  Om kittet har spruckit är det bäst att ta bort allt och byta ut det. Kitta om med hjälp av en kittspruta eller kittkniv, doppa kniven i vatten med diskmedel så fastnar inte kittet på den. Mindre sprickor i träet lagar du med fönsterkitt eller målarfog.

  5. Måla

  När alla ytor är torra så målar du fönstret två gånger. Låt färgen torka mellan strykningarna, följ rekommendationen på burken. Måla skarvar, nedre delen på båge och karm en extra gång. Ta bort maskeringstejpen direkt när du målat klart, innan färgen torkat.

  Tips!

  Växlande molnighet är perfekt fönstermålarväder. Måla inte när det regnar eller duggregnar.

  Montera ned fönstret och lägg det på en arbetsbänk när du tvättar, skrapar och slipar så blir jobbet enklare.